Skip to content
 • Gratis verzenden en retourneren
 • Snelle service
 • Ook grote maten

Wat houden de wassymbolen in?

De wassymbolen bevatten adviezen voor het wassen, drogen, strijken, bleken en stomen van kleding.

Symbolen voor het wassen
 1. Standaard wassymbool: Dit waslabel vertelt op welke temperatuur u de wasmachine moet zetten om het kledingstuk te wassen.
 2. Temperatuur: In het wassymbool voor ‘normale was’ vindt u ofwel een bepaalde temperatuur, ofwel 1 tot 6 stippen die de temperatuur aangeven. Daarvoor geldt: Eén stip: 30°C Twee stippen: 40°C Drie stippen: 50°C Vier stippen: 60°C Vijf stippen: 70°C Zes stippen: 95°C
 3. Fijne was: Als een kledingstuk in een programma voor fijne was gewassen moet worden, wordt dat aangeven met een onderstreept standaard wassymbool. Dit symbool geeft meestal ook een specifieke temperatuur aan.
 4. Speciale fijne was: Dit symbool onderscheidt zich van het symbool voor ‘fijne was’ met een dubbele streep onder het standaard waslabel. De gewenste temperatuur wordt doorgaans aangegeven en dit symbool wordt met name gebruikt voor delicate stoffen zoals wol, satijn en zijde.
 5. Handwas: Het standaard wassymbool met een hand erboven, geeft aan dat kleding enkel met de hand gewassen mag worden. Was het kledingstuk in de wasbak of in een kleine emmer en verspreid het wasmiddel met uw handen goed over de kleding. Spoel het kledingstuk daarna goed uit. Raadpleeg de instructies van het wasmiddel om te controleren of het geschikt is voor handwas – mildere wasmiddelen zijn meestal speciaal ontwikkeld voor de handwas, en zijn daarnaast veilig voor zowel de kleding als uw handen!
 6. Niet wassen: Het standaard wassymbool met een kruis erdoorheen. Dit betekent dat u het kledingstuk bij de stomerij moet laten schoonmaken – zie overige instructies voor de stomerij hieronder.
Symbolen voor het drogen
 1. Droger: Dit symbool houdt in dat het kledingstuk geschikt is voor de droger.
 2. De stippen in het rondje geven aan op welk programma en hoeveel graden de droger gezet mag worden. Drie stippen geven aan dat de droger op een hoge stand kan, terwijl twee stippen staan voor het medium programma. Een enkele stip staat voor een lage droogstand.
 3. Niet drogen: wanneer een kledingstuk een ‘niet drogen’ symbool bevat (een kruis door het standaard droog-symbool), mag het kledingstuk niet in de droger en is het alleen geschikt om aan de lucht te laten drogen.
 4. Droger, fijne was: het standaard droog-symbool met een enkele streep eronder betekent dat de droger op een fijn programma gezet moet worden.
 5. Droger, speciale fijne was: het standaard droog-symbool met een dubbele streep, houdt in dat het kledingstuk in een programma voor speciale fijne was moet worden gedroogd.
Symbolen voor het bleken
 1. Bleek: Een lege driehoek betekent dat alle soorten bleek gebruikt kunnen worden.
 2. Bleek zonder chloor: een driehoek met diagonale strepen erin betekent dat u het kledingstuk alleen met bleek zonder chloor mag behandelen. Controleer de ingrediënten van de gekozen bleek in dat geval op chloor.
 3. Niet bleken: een zwart ingekleurde driehoek met een kruis erdoorheen betekent dat het kledingstuk helemaal niet met bleek in aanraking mag komen.
Symbolen voor het stomen (chemisch reinigen)
 1. Stomerij: het symbool voor de stomerij (chemisch reinigen) is een rondje.
 2. Geen stomerij: een rondje met een cirkel erdoorheen geeft aan dat het kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.
 3. Normale stomerij: kleding die in de stomerij alleen met bepaalde chemische middelen gewassen mag worden, zijn voorzien van een F in het rondje.
 4. Alleen stomerij: kleding die echt alleen maar in de stomerij kan worden gereinigd zijn voorzien van een rondje met een P erin. Alle oplosmiddelen mogen hierbij worden gebruikt.
null