Skip to content
  • Gratis verzenden en retourneren
  • Snelle service
  • Ook grote maten
Overhemdenonline.nl  - 
Ga terug

Zo zal u ieder overhemd strijken als een professional

Geplaatst op 07-11-2023

 Zo zal u ieder overhemd strijken als een professional

Het strijken van een overhemd kan best lastig zijn, maar het is belangrijk om er netjes en verzorgd uit te zien, of je nu casual, zakelijk of voor andere gelegenheden gekleed gaat. Of je nu naar een feestje, een bruiloft of gewoon voor je dagelijkse uitstraling strijkt, hier zijn enkele handige tips die het proces gemakkelijker maken.

Netter en voor een langere levensduur

Wist u dat het strijken van een overhemd niet alleen bijdraagt aan een nettere uitstraling? Gestreken overhemden gaan bovendien langer mee. U verzorgt de materialen met aandacht, om het overhemd daarna bijvoorbeeld netjes in de kast te hangen. Zonder kreuken blijft de stof van betere kwaliteit, waardoor u daar veel langer plezier van heeft.

Tip: geeft u een belangrijke presentatie? Een gestreken overhemd toont professionaliteit en toewijding, dus daarmee heeft u meteen een streepje voor.

Bovendien draagt een fris gestreken overhemd bij aan het zelfvertrouwen. Dat is misschien niet de eerste reden van veel mannen om het overhemd te strijken, maar het draagt hier zeker aan bij. Maak er daarom een gewoonte van om de overhemden te strijken zodra ze gewassen zijn. Door ze netjes op te hangen in de kast blijven ze langer mooi.

Blog - Zo zal u ieder overhemd strijken als een professional

Hoe strijkt u een overhemd? Handige hulpmiddelen

We leggen u graag uit hoe u het overhemd op de juiste manier strijkt. Daarvoor beginnen we met een paar onmisbare hulpmiddelen. Heel belangrijk zijn de strijkplank en het strijkijzer.

Kies een strijkplank op de goede hoogte. Zorg ervoor dat u de plank op hoogte kunt instellen, zodat u rechtop kunt staan, zonder gebogen rug.

Tip: de juiste werkhoogte is een strijkplank tot 25 centimeter onder uw ellebogen. Dat biedt de vrijheid om het strijkijzer makkelijk te bewegen, zonder gebogen rug en dus zonder vervelende pijntjes achteraf.

Kies daarnaast voor een stoomstrijkijzer. Hiermee kunt u daarmee veel makkelijker strijken dan met een traditioneel model. De stoom uit het strijkijzer maakt de stof een beetje vochtig en zachter. Daardoor wordt het veel makkelijker om de kreukels eruit te strijken. Het draagt bij aan een soepel strijkproces, zodat u minder lang doet over het strijken van een overhemd. Bovendien krijgt u er op die manier zelfs de meest hardnekkige kreukels uit.

Tip: kies een stoomstrijkijzer met instelbare temperatuur, of zelfs met een sensor die de temperatuur automatisch aanpast aan de dikte en samenstelling van de stof. Op deze manier strijkt u het overhemd met de juiste temperatuur.

Let op: Houd de plank en het strijkijzer goed schoon en netjes. Dat garandeert een soepel strijkproces.

"Een goed gestreken overhemd is de sleutel tot een zelfverzekerde look, vooral als u indruk wilt maken bij professionele gelegenheden."

Overhemd strijken: stappenplan

Zoekt u een stappenplan om overhemden te strijken? Begin altijd door het overhemd binnenstebuiten te keren. Dat voorkomt dat de kleuren vervagen tijdens het strijken. Zo blijft het overhemd stralend en als nieuw.

  • Begin met de kraag

Benieuwd hoe u het overhemd moet strijken? Begin altijd met de kraag. Voorkom op die manier dat er later kreukels ontstaan, op de plekken die u al gestreken heeft. Strijk de kraag vanaf de binnenzijde, eerst ‘opengeklapt’ en daarna met de vouw die u wilt dragen.

  • Strijk de mouwen

Strijk daarna de mouwen ook binnenstebuiten. Leg het overhemd op de strijkplank neer, met de voorkant van de mouwen (binnenstebuiten) naar boven. Strijk de mouwen vanaf de aanhechting bij de oksels en schouders naar beneden, richting de manchet. Strijk de manchetten apart, om die mooi strak te krijgen.

  • Strijk de achterkant

Keer het overhemd om nadat u de mouwen gestreken heeft. Begin met de achterkant, door deze tot aan de stiksels voor de rechterzijde op de strijkplank te leggen. Het maakt niet uit dat u hiermee slechts iets meer dan de helft van de achterkant strijkt. Strijk vanaf de kraag naar beneden, helemaal tot aan de onderkant. Schuif het overhemd daarna op, tot aan het stiksel aan de linkerzijde. Strijk weer vanaf de kraag tot en met de onderkant.

  • Eindig met de voorkant

Keer het overhemd ten slotte weer om, zodat u de voorkant kunt strijken. Open de knopen als u die had gesloten. Begin weer met de rechterzijde van de voorkant, tot aan het stiksel. Strijk van boven naar beneden. Plaats de linkerzijde van het overhemd op de strijkplank, om ook die kant te strijken. Met het overhemd binnenstebuiten strijkt u makkelijk ‘over’ de knopen heen, voor een superstrak resultaat.

Tip: strijkt u een corduroy-overhemd? Door deze binnenstebuiten te strijken blijft de rib-structuur mooi behouden.

Onderhoud: gestreken overhemden ophangen

Het beste onderhoud voor gestreken overhemden? Hang ze op in de kast. Dat geldt in het bijzonder voor linnen overhemden. Sterker nog, zelfs als er nog kreukels in de overhemden zitten verdwijnen die grotendeels door het kledingstuk op te hangen. De zwaartekracht doet z’n werk, door de stof als het ware strak te trekken.

Heeft u het overhemd gestreken? Dan is het zonde om dat op te vouwen en daarmee toe te staan dat er opnieuw kreuken in ontstaan. Goede overhemd verzorging vraagt in plaats daarvan om een hangende plek in de kast.

Zorg in de kledingkast voor een koele en droge plek, met voldoende ruimte om te ‘ademen’. De overhemden mogen tegen elkaar aan hangen, maar voorkom dat ze tegen elkaar aan drukken. Op die manier ontstaan makkelijk nieuwe kreuken, waardoor het strijken voor niets is geweest.

Tip: gaat u op reis en neemt u overhemden mee? Vouw deze dan zo netjes mogelijk op, eventueel in een speciale hoes voor overhemden. Haal het overhemd uit de tas en uit de hoes, zodra u aankomt op de bestemming. U kunt het overhemd eventueel nogmaals strijken. Hang het overhemd in de kast. Door het overhemd op te hangen en te laten luchten, krijgt u de eventuele kreukels er het best uit.

Overhemd strijken en mooi houden

Nu u weet hoe u een overhemd moet strijken, wordt het nog leuker om een paar mooie nieuwe items te bestellen. Kies uw favoriete overhemden. Was ze, strijk ze en hang ze daarna netjes op in de kast. Daarmee maakt u een geweldige indruk, voelt u het zelfvertrouwen en zorgt u ervoor dat u goed voor de dag komt.

Tip: wilt u het uzelf makkelijk maken? Kies voor kreukvrije overhemden die zich makkelijker laten strijken. De stof is alvast voorbereid om de kreukels als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Dat is bijvoorbeeld een goede keuze als u veel reist, en niet altijd de mogelijkheid heeft om een (linnen) overhemd te strijken. Ontdek online onze strijkvrije overhemden. Of kom naar onze winkels, dan vertellen onze medewerkers u graag meer.

Overhemd kopen en keer op keer netjes strijken

Wilt u een overhemd kopen en dat vervolgens keer op keer netjes strijken? Bestel de hoogwaardige overhemden van de mooiste merken, in de beste materialen. Met de bovenstaande tips houdt u de overhemden zo lang mogelijk netjes, zowel in linnen als in de andere materialen.

Bestel eenvoudig online, dan gaan we daar direct voor u mee aan de slag. Of kom naar onze winkels, dan helpen onze medewerkers u graag verder. 

Veel gestelde vragen:

Waarom is het belangrijk om een overhemd te strijken?

Het strijken van een overhemd draagt bij aan een nettere uitstraling en verlengt bovendien de levensduur van het kledingstuk. Gestreken overhemden blijven langer kreukvrij en behouden hun kwaliteit, wat zorgt voor een professionele uitstraling.

Wat zijn de essentiële hulpmiddelen die ik nodig heb om overhemden efficiënt te strijken?

De belangrijkste hulpmiddelen zijn een strijkplank op de juiste hoogte en een stoomstrijkijzer. Het wordt aanbevolen om een stoomstrijkijzer te gebruiken met instelbare temperatuur of een sensor die de temperatuur automatisch aanpast aan de dikte en samenstelling van de stof.

Hoe kan ik mijn overhemden perfect strijken voor een nette en professionele uitstraling?

Het stappenplan voor het strijken van een overhemd is als volgt:

  1. Keer het overhemd binnenstebuiten om kleurvervaging te voorkomen.
  2. Begin met het strijken van de kraag, gevolgd door de mouwen (binnenstebuiten) en de manchetten.
  3. Strijk vervolgens de achterkant van het overhemd, beginnend bij de kraag en werk naar beneden.
  4. Eindig met het strijken van de voorkant, waarbij de knopen open moeten zijn voor een strak resultaat.
Hoe kan ik mijn overhemden na het strijken goed onderhouden en problemen zoals gele vlekken voorkomen?

Het beste onderhoud voor gestreken overhemden is om ze op te hangen in de kast. Zelfs als er nog kreukels in zitten, verdwijnen deze grotendeels door het overhemd op te hangen. Het is belangrijk om de overhemden op te hangen in een koele, droge ruimte met voldoende ademruimte, zodat nieuwe kreuken worden voorkomen.

Zijn er alternatieven voor het gebruik van een strijkijzer als ik weinig tijd heb?

Als je weinig tijd hebt en op zoek bent naar alternatieven voor het gebruik van een strijkijzer, kun je overwegen om de volgende opties te proberen:

  1. Stomen: Gebruik een kledingstomer om kreuken te verwijderen. Dit kan sneller zijn dan strijken en is geschikt voor sommige stoffen.
  2. De douche-truc: Hang het overhemd in de badkamer terwijl je een hete douche neemt. De stoom kan helpen bij het ontspannen van de vezels en het verminderen van kreuken.
  3. Kreukvrije overhemden: Overweeg het kopen van overhemden die zijn gemaakt van kreukvrije materialen. Deze zijn ontworpen om minder snel te kreuken en vereisen minder strijktijd.

Houd er rekening mee dat deze alternatieven mogelijk niet zo grondig zijn als strijken met een strijkijzer, maar ze kunnen nuttig zijn als je snel resultaat wilt boeken.