Skip to content
  • Gratis verzenden en retourneren
  • Snelle service
  • Ook grote maten
Overhemdenonline.nl  - 
Ga terug

Najaar 2018 trend: Ruitjes

Ruiten zijn al eeuwen in de mode te vinden. Dit najaar zijn de ruitjes meer in dan ooit. Je ziet kleine maar ook extreem grote ruiten terug in de collecties, en in vele verschillende items. Denk aan overhemden, maar ook aan colberts, broeken, jassen en sjaals.

De trend in 2018: ruitjes

Oorsprong

De ruit is dan ook lang geleden al bedacht. Vanaf het moment dat men een platbinding kon weven werden er steeds meer motieven bedacht. De Schotse rruit gaat terug tot voor Christus. De ruiten gaven rangen aan. Zo droeg een burger maar één kleur, en een koning wel zeven kleuren. Een priester droeg zes kleuren maar als hij in functie was had hij acht kleuren. Later rond 1500 hoorde Schotste ruit bij een bepaalde Schotse streek of familie. Mannen droegen hun ruit met trots. In 1747 nadat Engeland en Schotland één werden, kwam de overheid met de Dress Act. Deze kledingwet verbood de mannen ruiten te dragen. Een aantal mannen omzeilde de wet door het leger in te gaan, waar de ruit niet verboden was. De Dress Act is 35 jaar later weer afgeschaft.

Stof

De klassieke ruit bestaat nog altijd uit 100% scheerwol, lamswol, kasjmier, alpaca of kameel. Wolmeningen zoals 55% polyester en 45% wol worden gebruikt voor plooihoudende stoffen. Een wolmening wordt de stof goedkoper, maar ook sterker. De klassieke ruit hoort altijd geweven te zijn. Toch zien we steeds meer gebreide of bedrukte ruiten in collecties.

Bekendste ruiten

De schotste ruit is een van de bekendste ruiten. Dankzij de vele families en streken komt deze ruit voor in vele vormen en kleurencombinaties voor. De pied de poule ruit komt op een tweede plaats. Deze ruit komt vooral voor in zwart-wit en verscheen het eerst rond 1930 in het westen. In Nederland staat deze ruit beter bekend als hanenpootmotief.

Andere ruiten

Naast pied de poule zijn pied de coq, dit motief is groter en grover dan een pied depoule, en pied de cygne (nog groter dan pied de coq). De mandras ruit is een vrolijke ruit die helder van kleur is. Een groene Schotse ruit is bedoeld voor het leger of op het platteland. De Burberry ruit is een enkele ruit en is overigens de enige ruit die gepatenteerd is. Pepita is een strakke tweekleurige ruit in platbinding. De Pince de Galles of Prince of Wales ruit is een Engelse ruit die gevormd wordt door gekleurde lijnen waarbij sommige kruisingen een pied de poule dessin hebben. Kom je deze ruit in het zwart wit tegen, dan is het de Glen Urquhart ruit.

Combineren

De ruit is gemakkelijk te combineren. Combineer verschillende ruiten met de zelfde kleur voor een speels en casual effect. Of kies Één dominante ruit, in bijvoorbeeld een colbert, jas of broek, die een eyecatcher is. Ook onder een mooie kostuum kunt een overhemd met subtiele ruit dragen voor een business look. Gaat u liever voor een gedurfde look? Ga dan voor een geruit kostuum en een effen overhemd.

Voor welke ruit gaat u dit seizoen?